Mi ez ?

Webfejlesztés. :)

Utolsó kommentek

Ajax+php - a bűvös páros

2008.02.20. 16:22 mecs.

A jelenlegi Jócset rendszerbe többen kifogásolták azt, hogy az online eltöltött időt a rendszer  csak akkor írja jóvá, ha az oldal elhagyása elött a kilépés gombra kattintunk.

Ez egy elég kellemetlen dolog, mivel ha valaki mondjuk 2 órát eltölt a porálon és véletlenül elfelejt kijelentkezni, akkor az eltöltött idő nem lesz jóváírva, így a toplistán nem javul a felhasználó poziciója.

Ez a probléma az új rendszerben orvosolva van, mégpedig a következőképpen:

Ennek az ajax scriptnek a segítségével a felhasználó böngészője frissítés nélkül, a háttérben 15 másodpercenként lefuttatja az ajax.php fileot:

<script language="JavaScript" >
new Ajax.PeriodicalUpdater('msg', 'ajax.php', {method: 'get', frequency: 15, decay: 2});
</script>
Az ajax.php minden alkalommal növeli a mysql adatbázisban a felhasználó oldalon eltötött idejét, amit a  csalások elkerülése érdekében egy elégé bonyolult algoritmussal (több tényezőt figyelembe véve) számít ki.

Amennyiben a felhasználó 1 és fél órán keresztül semmilyen aktivítást nem végez az oldalon, a rendszer böngészőfrissítés nélkül is automatikusan kijelentkezik.

Ezt a kis scriptet még arra is használom, hogy a nem regisztrált/bejelentkezett felhasználóknak minden 5. percben megjelenjen az oldal tetején egy feltünő - piros alapon fehér betűs - üzenet, amelyben a rendszer javasolja a regisztrációt/bejelentkezést.

Sokat fióztam azon, hogy mennyi legyen a 2 üzi megjelenése között eltelt idő ahoz, hogy a látogatók ne vegyék zaklatásnak, de ne is hadják figyelmen kivül a "tippet" és pár megjelenés után regisztráljanak.

Az 5 perc optimálisnak tünik, mivel pl. egy új látogató ha ennyi időt eltöltött már az oldalon akkor valószinüleg érdekesnek találja azt, és szivesen válna a portál tagjává.

Ezzel a módszerrel nem csak a taglétszám növelhető, hanem elméletileg még "értékes tagra" is teszünk szert, mivel a bűvős első 7 másodpercnél (erről majd írok bővebben, egy másik bejegyzéseben) jóval többet töltött az oldalon, tehát számára hasznos információkat talált és valószinüleg máskor is vissza fog térni.

Es végül még annyit, hogy szerintem amennyire egyszerü, annyira hasznos és sokoldalúan felhasználható ez a kis script, de ha a php rész nincs alaposan átgondolva és jól megírva akkor a szervert nagyon le lehet terhelni vele.

Az ajax script használata elött természetesen  be kell linkelni a prototype.js -t.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr79347325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása