Mi ez ?

Webfejlesztés. :)

Utolsó kommentek

Ajax: a használhatóság gyilkosa

2008.07.15. 17:20 mecs.

Egyre több új fejlesztésû magyar portálon tapasztalom, hogy túlzásba viszik az ajax használatát csak azért, hogy modernnek tûnjön a lap, és hogy a legújabb, legjobbnak ítélt technológiát használják.

Sajnos ez az esetek túlnyomó többségében a használhatóság róvására megy és 2008 -ban ezek a portálok "halálra vannak ítélve".

 

Hogy miért ? 

Egésszen egyszerüen azért, mert a felhasználók nincsenek felkészülve erre a technológiai változásra. Ahoz vannak (vagyunk) szokva, hogy ha rákattintanak egy linkre akkor egy új oldal töltödik be és nem egy felbukkanó kis ajaxos ablakba jelenik meg a tartalom, mint ahogy az az RTL klub új videós hirportálján történik.

A példánál maradva: az RTL klub is beleesett az új technológia csapdájába és meg is van az eredménye. 

A portál egy használhatósági rémálom. Véleményem szerint részükrõl öngyilkosság volt, hogy teljesen ajaxra építették a portált, hiszen - ismétlem - nem vagyunk felkészülve még erre a változásra.

Kellemetlen, hogy egy kis ablakba kell olvasni a hireket, az ablak hátamögül kilógó bannerek és képek folyton elvonják a figyelmet a lényegrõl, a tartalomról. Sõt, még az is megtörténik elég gyakran, hogy a flash jó tulajdonságának köszönhetõen az ablak hátamögött található bannerek az ablak elé kerülnek, eltakarva a tartalmat.

Természetesen vannak olyan webalkalmazások, ahol jó ha ajaxot használunk, de nem szabad túlzásba esni, fõként nem egy hirportál esetében, amelynek célja az egyszerû használhatóság kellene hogy legyen.

Az ajax ma kiválló választás egy webmail kliens vagy egy chat, üzifal megírásához, esetleg tartalmak "görgetésére" vagy hasonló kisebb feladatokra. De semmiképpen nem célszerü teljesen erre alapozni egy portált, mert akkor már webalkalmazás lesz belõle és a kettõ között lényeges különbség van.

iGoogle, Netvibes, Gmail = webalkalmazás

Index, Origo, RTLhirek = hírportál

Azthiszem a példa jó szemlélteti a különbséget a portál és webalkalmazás között.

Ha használható honlapot szeretnénk akkor egy jó tanács: mindig egy lépéssel maradjunk le a legújabb technológiától.

Fúrán hangzik a fenti tanács, azonban eddig minden használhatósági teszt bebizonyította, hogy ez nem egy légbõlkapott nagyképü kijelentés.

A weben különösen igaz az, hogy az újtól fél az ember és ha nem érez rá egybõl, hogy hogyan kell használni, akkor otthagya az egésszet és többé soha nem probálja meg.

Tehát döntsük el, hogy technológiai innovációt szeretnénk vagy egyszerüen csak elégedett felhasználókat.

Ha meg kéne jósolni a jövöt, akkor azt mondanám, hogy pár éven belül úgy fogunk visszatekinteni erre az egész ajaxos örületre, mint ma a 90-es években szívesen használt frame -re. De lehet hogy csak én látok fRÉMEKET :D (<-remélem!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webfejlesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr79569601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása