Mi ez ?

Webfejlesztés. :)

Utolsó kommentek

Bye Bye Blog.hu

2009.07.11. 13:34 mecs.

Jó volt itt, blog.hu, de mégis úgygondolom, hogy a továbbiakban jobb lesz egy saját WP blogba irni :)

Az új cím: http://submitmultimedia.com

Szólj hozzá!

Miről szeretnél olvasni ?

2008.09.22. 20:32 mecs.

Annak ellenére, hogy a blogot én is elsősorban magamnak írom - hasonlóan sok más blogger társamhoz - mégis érdekel a véleményed ! Érdekelne, hogy miről szeretnél olvasni, TE mit látnál szívesen itt a webfejlesztés blogon.

A webfejlesztés nagyon tág fogalom ezért nyugodtan el lehet rugaszkodni attól a berögződéstől, hogy "webfejlesztés = programozás + design".

Kissé keresőoptimalizálás ize van a fenti soroknak, ugyanis meglehetősen sokszór szerepel benne az a bizonyos kulcsszó, amit most mégegyszer nem szeretnék leírni, ha nem gond :D de tényleg... ha érdekel a téma, akkor most előszőr és meglehet hogy utoljára, lehetőséget adok, hogy Te is belejszólj a blog további alakulásába. Írd meg a hozzászólások között, hogy miről szeretnél olvasni és ha vért izzadok is, de írni fogok neked arról egy bejegyzést ;) Hajjrá, hajjrá ... légy te az első hozzászóló, mert az jó dolog !

2 komment

Ajax: a használhatóság gyilkosa

2008.07.15. 17:20 mecs.

Egyre több új fejlesztésû magyar portálon tapasztalom, hogy túlzásba viszik az ajax használatát csak azért, hogy modernnek tûnjön a lap, és hogy a legújabb, legjobbnak ítélt technológiát használják.

Sajnos ez az esetek túlnyomó többségében a használhatóság róvására megy és 2008 -ban ezek a portálok "halálra vannak ítélve".

 

Hogy miért ? 

Egésszen egyszerüen azért, mert a felhasználók nincsenek felkészülve erre a technológiai változásra. Ahoz vannak (vagyunk) szokva, hogy ha rákattintanak egy linkre akkor egy új oldal töltödik be és nem egy felbukkanó kis ajaxos ablakba jelenik meg a tartalom, mint ahogy az az RTL klub új videós hirportálján történik.

A példánál maradva: az RTL klub is beleesett az új technológia csapdájába és meg is van az eredménye. 

A portál egy használhatósági rémálom. Véleményem szerint részükrõl öngyilkosság volt, hogy teljesen ajaxra építették a portált, hiszen - ismétlem - nem vagyunk felkészülve még erre a változásra.

Kellemetlen, hogy egy kis ablakba kell olvasni a hireket, az ablak hátamögül kilógó bannerek és képek folyton elvonják a figyelmet a lényegrõl, a tartalomról. Sõt, még az is megtörténik elég gyakran, hogy a flash jó tulajdonságának köszönhetõen az ablak hátamögött található bannerek az ablak elé kerülnek, eltakarva a tartalmat.

Természetesen vannak olyan webalkalmazások, ahol jó ha ajaxot használunk, de nem szabad túlzásba esni, fõként nem egy hirportál esetében, amelynek célja az egyszerû használhatóság kellene hogy legyen.

Az ajax ma kiválló választás egy webmail kliens vagy egy chat, üzifal megírásához, esetleg tartalmak "görgetésére" vagy hasonló kisebb feladatokra. De semmiképpen nem célszerü teljesen erre alapozni egy portált, mert akkor már webalkalmazás lesz belõle és a kettõ között lényeges különbség van.

iGoogle, Netvibes, Gmail = webalkalmazás

Index, Origo, RTLhirek = hírportál

Azthiszem a példa jó szemlélteti a különbséget a portál és webalkalmazás között.

Ha használható honlapot szeretnénk akkor egy jó tanács: mindig egy lépéssel maradjunk le a legújabb technológiától.

Fúrán hangzik a fenti tanács, azonban eddig minden használhatósági teszt bebizonyította, hogy ez nem egy légbõlkapott nagyképü kijelentés.

A weben különösen igaz az, hogy az újtól fél az ember és ha nem érez rá egybõl, hogy hogyan kell használni, akkor otthagya az egésszet és többé soha nem probálja meg.

Tehát döntsük el, hogy technológiai innovációt szeretnénk vagy egyszerüen csak elégedett felhasználókat.

Ha meg kéne jósolni a jövöt, akkor azt mondanám, hogy pár éven belül úgy fogunk visszatekinteni erre az egész ajaxos örületre, mint ma a 90-es években szívesen használt frame -re. De lehet hogy csak én látok fRÉMEKET :D (<-remélem!)

Szólj hozzá!

Smarty vs. tiszta php - avagy használjunk sablon motort ?

2008.07.15. 14:41 mecs.

A Smartyról annyit kell tudni, hogy egy php -ban megírt sablon kezelõ motor, amely lehetõvé teszi, hogy a php kódot teljesen elválasszuk a html kódtól. Ez elsõsorban akkor hasznos, ha a designt és a php scriptet külön személy állítja össze (ami természetes -kéne legyen- , mert 2 külön szakmáról beszélünk).

Ha még nem ismered a Smartyt, akkor kezd itt az ismerkedést: http://www.tutorial.hu/cimke/smarty/

Ez a bejegyzés nem a Smarty bemutatásáról szóll, hanem egy nagy dilemmáról: a mai napig is két táborra oszlanak a fejelsztõk. Egyik tábor úgy gondolja, hogy a sablon az sablon, annak semmi keresnivalója a php scriptben, a másik tábor meg úgy véli, hogy nem éri meg sablonkezelõ rendszert használni, hiszen teljesen mindegy, hogy a html kódót php scriptekkel töltjük meg, vagy a sablonkezelõ motor - néha logikátlan - parancsaival.

Ez egy olyan dolog, hogy részben mindkét tábornak igaza van, részben pedig nincs.

Akkor jöjjön egy kis segítség, hogy mikor érdemes Smarty sablonkezelõt használni és mikor döntsünk inkább a html+php saláta mellet.

Használj sablonkezelõ rendszert, ha...

... a design elkészítésével egy külsõ céget vagy designert bizol meg, hogy ne tudjanak belepiszkálni a php kódodba

... ha a kedves designerednek abszolút fogalma sincs a php -ról és úgy gondolja, hogy neki nagyon nehéz lenne megtanulni, mivel a php felépítése nem hasonlít a html -hez, azonban a Smarty parancsai igenis hasonlítanak

... ha iszonyuan iritál, hogy egy php script közepén HTML kódókat látsz, szeretnéd jobban átlátni a php -t

... ha gyakran cserélgeted a honlap arculatát, de a rendszert nem szeretnéd lecserélni, mert nagyon jól sikerült és meg akarod kimélni magad pár óra szenvedéstõl, amelyet a HTML "részletek" keresgélésével és átírásával töltenél.

Ne használj sablonkezelõt, ha...

... nem zavar, hogy a sablon fájlok tele vannak php scriptekkel

... a designered php zseni és nem elrontja, hanem még a hibákat is javítja a scripteidben

... te vagy a designer is és ha éjjel 3 kór felköltenek, egyböl felsorolod azokat a php fájlokat, amelyek html kódókat tartalmaznak a rendszeredben :)

... ha nagyon idegesít, hogy 0,1 ms -al késöbb töltödik be az oldal, mert a Smarty parancsokat még fel kell dolgozza a szerver.

... ha nem vagy hajlandó megtanulni a Smarty parancsokat, csak azért, hogy ne PHP -ban kelljen megírni ugyan azt (mert sajnos ennek ennyi a lényege )

 

Smarty összegzés

  • külön van választva a html a php scripttõl
  • átlátható a php script és könnyen tovább fejleszthetõ a design modosítása vagy rombolása nélkül
  • szükséges egy kis utánnajáraás az elsajátításához
  • minimálisan ugyan, de lassítja a honlapot
  • könnyen cserélhatõ a design, a php scriptek átírása nélkül
  • ingyenes, kész van, nem kell megírni :)

PHP HTML saláta összegzés

  • gyorsabb a honlap mint a sablonkezelõvel
  • újabb parancsok megtanulása nélkül is ugyan azt a végeredményt érhetjük el mint a sablonkezelõvel
  • itt elakadtam :( ennyi. (ha még van valami akkor írjátok meg)

Nos, lehet ezután én is fogok sablonkezelõ rendszert használni, mivel jó dolognak tartom. Természetesen nem csak a Smarty létezik, de ez a legegyszerübb és én ezt tudom használni, a többit még nem probáltam ki.

Kommentekbe várok még kiegészítéseket, mivel attól tartók nem sikerült megfelelõen kiemríteni a témát (és nem tudom ha valaha is sikerülhetne :)

Üdv.

 

 

2 komment

Ráncfelvarrás, szilikon

2008.07.15. 12:55 mecs.

Megújult, megszépült (!?) a blog.hu kezdõlapja ezért gondoltam kicsit énis rendberakom a webfejlesztés blogot.

Tegnap este gyorsan összeraktam egy fejléc képet, ami amolyan webfejlesztés képregény.

Fejléc magyarázata

Ugye minden projektnél elöbb jön az ötlet (a lámpa) , utánna egy csésze forró kávé, hogy legyen "erõ" a tervezéshez (a jegyzet tömbös lap). A terv után ha nagy dologról van szó akkor keresünk befektetõket (az akta táska), akikkel általába gond van (vihar, villám) de jobb esetbe lecsillapodnak és belemennek az üzletbe. Akkor elkezdünk fejleszteni, megszületik az elsõ design és rendszer, amely még csak teszt verzió, finomítani kell még rajta (kazetta) , majd megszületik a végleges verzió, amely már jobb elödjénél (floppy), leteszteljük a használhatóságot, pár júzer segítségével, a kérdéses dolgokat javítjuk (kérdõjel) majd ha minden szép és jó akkor elkezdjük terjeszteni a hírét, elindítjuk a reklámkampányt (televizió). Ezután a szakmától kapunk és rossz (savanyó - citrom) véleményeket és rájövünk, hogy mégsem alkottunk akkora NAGY dolgot mint ahogy azt képzeltük. Aztán folyik minden tovább,szépen rendben mint az áram a vezetékben :)

 

A design hangulata kissé retrós, amit a képregényes fejlécnek és a szinvilás nagy kontrasztosságának és monosonitásának lehet tulajdonítani.

Használhatóságról egy ilyen blog esetén azthiszem nem kell beszélni, mivel aki ezt a blogot olvassa az egy ürhajót is el tud vezetni, úgye ? ;) Na de azért igyekeztem a kék link és a fehér alapon fekete betü cuccokat betartani. A logóra kattintásal még nem jutunk a kezdõlapra, de azt is megoldom hamarosan.

Ezentúl megeshet, hogy gyakrabban lesz kedvem blogolni (ha már igy felöltöztettem azt) és megprobálom a régi designal együtt a bénáskodásokat is kidobni :)

Várom a véleményeket és kritikákat a hozzászólásokba, mert most ez a "projekt" a "szakmai kritika" fázisába érkezett. Hajrá.

Szólj hozzá!

Címkék: blog

Domain eszköz

2008.05.31. 19:45 mecs.

Ma összehoztam egy kis domain eszközt a magyar webfejlesztő, honlaptulajdonos, webmester és kitudja még milyen kollegák részére :D...

Egyszerü és szerintem nagyszerü is...

http://domaintar.jocset.com

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: domain

Stratégiai pertnert keresünk

2008.05.17. 15:46 mecs.

Most, hogy megnyitottuk a Jócsetet, stratégiai együttmüködésre keresünk partner honlapokat. Elég hosszú lenne itt elmagyarázni, ugyhogy inkább nézd meg a toborzó oldalunkat: http://jocset.com/special/strategiai_partner/

2 komment

Bluehost.com vélemény...

2008.05.05. 20:33 mecs.

Ahogy azt már említettem, egy korábbi bejegyzésben, Jócset tárhely terén a bluehost.com mellett döntöttem.

Mivel ez egy hobbi projekt, nem szerettem volna szerverre költeni több száz ezer forintot így maradt az olcsó, gyors, minőségi megoldás. Vagyis pontosabban ebből 2.

Az első egy hónap tapasztalatai olyan közepesek... se túl jók... se túl rosszak... - mint a sótlan kaja :).

Legnagyobb "gondom" az vele, hogy a szerver gépek pontosan 9104 km-re vannak Budapesttől (USA, Utah, Orem), ezért a ping 175 - 180 ms között mozog.

De ezt túléljük :) ! Az átlag júzer úgysem veszi észre ezt, mivel a böngésző gyorsan betölti az oldalt, hál' a tiszta html -nek :D és erre a kellemetlenségre amugy is számítottunk.

A support korekt, a tárhely mellé természetesen jár cpanel és minden szolgáltatás, amire szükség lehet.

Tetszik, hogy akár a szervereknél, látom a CPU és memória használatot - support szerint osztott szervert árulnak, van benne valami :) - , valamint a szerver progik státuszát.

Nem tetszik, hogy ezek müködésébe nem igazán szólhatok bele :), csupán a php.ini szerkesztése erejéig.

Egy tizes skálán tőlem 7 -est kapna a bluehost.com, de azt még hozzá tenném, hogy a magyar szolgáltatók mind 5 alatt lennének :).

Végülis megérte, kicsit utánna járni, mert szerintem az ár-minőség arány tökéletes :). Bevallom, ennél jobbra nem is számítottem.

4 komment

Címkék: tárhely

Izé

2008.04.22. 17:20 mecs.

Igen, bármennyire is meglepő még élek :). Tudom, hogy a blog nem ezt bizonyítja, de a jócset fejlesztése nameg egyéb fontos dolgok ;) elraboltál mostanába az időm nagyrészét.

A JÓ hír az, hogy április 27. -én megnyilik végre a Jócset és utánna már csak az éles müködés során észlelt esetleges hibák javítása marad hátra, így lesz bőven időm a bloggal is törödni.

Igérem, annyi bejegyzés lesz, hogy könyörögni fogtok, hogy álljak már le.

Addigis olvassátok ki teljesen a www.php.net/manualt -t, ha php -s webfejelsztésről akrtok olvasni :DDD

Jó tudom, ez nem volt jó vicc :P

1 komment

Alfa teszt

2008.03.15. 22:05 mecs.

Jövő héten elkezdődnek a Jócset alfa tesztek, lehet jelentkezni tesztelőnek.
Akit érdekel vegyen fel msn-re [sajna erről már lemaradtál :(]).

A tesztelők minden extra szolgáltatáshoz ingyen hozzáférnek + jócsetes e-mail címet kapnak és ha nagyon ügyesek akkor még lehet hogy mást is :D.

Várjuk jelentkezéseteket ! Nem szükségesek programozási ismerteke de előnyük van a php, mysql, html, ajax, js stb ismeretekkel rendeklező személyeknek.

Üdv.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt jócset